Close

Poll

Setahun pelaksanaan GST, pemahaman masyarakat terhadap pelaksanaannya masih kabur.:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Amaran terhadap anggota 'main wayang'

KETUA Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun memberi amaran keras sekali lagi kepada warga Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya henti menjadi tali barut kepada sindiket judi, maksiat dan gangsterisme di negara ini.

Beliau yang menjadi panel program Bual Bicara Sarapan Pagi Berkaitan Integriti mengulang semula empat fokus utama dalam usahanya memelihara integriti dan memulihkan imej PDRM.

"Pertama adalah penghayatan kepada konsep kembali kepada dasar dan fokus kedua adalah memelihara integriti dan menghindari rasuah.


 

"Fokus yang ketiga dan saya sedang jalankan ketika ini walaupun ramai yang ‘berlakon’ dan ‘main wayang’, saya akan teruskan memerangi judi, jenayah bersindiket dan gangsterisme," katanya.

Bual bicara anjuran Institut Integriti Malaysia (INTEGRITI) bertajuk Kelestarian Keamanan Negara - Perspektif Integriti itu dihadiri Naib Canselor Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM), Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia, Datuk Seri Mustafar Ali.

Hadir sama, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif INTEGRITI, Datuk Dr Anis Yusal Yusoff selaku moderator.

Menurutnya, fokus ketiga bukan saja menjadi fokus utama tetapi satu pendirian tetap olehnya sebagai Ketua Polis Negara.

"Mungkin banyak pihak yang jemu dan tidak suka, namun ia tidak akan membuatkan saya berhenti daripada bercakap mengenainya.

"Saya tidak akan bertolak ansur dalam perkara ini. Jika saya perlu buang KP (ketua polis), saya akan buang KP. Saya tidak akan bertolak ansur dalam perkara itu kerana banyak pihak cuba mengambil kesempatan terhadap saya,” katanya.

Sementara itu, pada sidang media selepas program ketika diminta mengulas mengenai pegawai kanan PDRM secara besar-besaran yang dikatakan mempunyai kaitan dengan jenayah sindiket, Mohamad Fuzi berkata, ia semua dalam perancangannya.

"Saya akan pastikan tahap integriti dan pembabitan isu rasuah seminimum mungkin.

"Tahap integriti semua peringkat akan ditingkatkan termasuk saya sendiri. Itu matlamat berhimpun pada hari ini," katanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source Mymetro