Close

Poll

Adakah anda akan mengibarkan bendera jalur gemilang sempena bulan kemerdekaan?:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Bachok pusat longgokan sampah?

Pusat pelupusan sampah di Kampung Beris Lalang di Bachok yang menerima sampah dari Kota Bharu dan lain-lain daerah telah menimbulkan rasa rimas dan tidak puas hati penduduk di kawasan berkenaan.

 

BACHOK 8 April - Pemimpin Pas perlu membuktikan kepada rakyat Bachok mengenai pencapaian dan kemajuan Pantai Irama dekat sini yang telah diangkat sebagai pusat pelancongan Islam oleh kerajaan Pas Kelantan.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bachok, Datuk Dr. Ilias Husain berkata, ketika ini tiada sebarang petunjuk bagi menggambarkan Pantai Irama merupakan pusat pelancongan Islam sebagaimana diuar-uarkan oleh kerajaan Pas Kelantan.

Beliau berkata, sebaliknya daerah ini telah dijadikan 'pusat' pembuangan sampah dari bandar Kota Bharu dan daerah sekitar yang dibuang di Kampung Beris Lalang dekat sini.

Keadaan itu jelas beliau, telah menjejaskan penduduk setempat sehingga mereka bertindak menghantar memorandum bantahan kepada Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini.

"Namun tidak ada sebarang tindakan susulan oleh kerajaan. Malah, pemimpin kerajaan negeri juga tidak melayan permintaan penduduk supaya datang melawat kampung atau tinggal bersama mereka untuk turut sama menghidu bau busuk dan menghadapi serangan lalat," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas berceramah di Kampung Beris Lalang, dekat sini malam tadi.

Ilias berkata, pembangunan Pantai Irama yang menjadi ikon bandar Bachok banyak dibantu oleh Kerajaan Pusat yang turut menyalurkan peruntukan jutaan ringgit bagi menambak pantai yang musnah akibat hakisan pada setiap tahun.

Kata beliau, hasrat penduduk Kampung Beris Lalang untuk memindahkan pusat pelupusan sampah itu akan diselesaikan sekiranya Barisan Nasional (BN) berjaya menawan kembali kerajaan negeri.

Menurutnya, kawasan seluas 121.4 hektar yang sebahagiannya digunakan sebagai tempat membuang sampah akan dijadikan kawasan perumahan rakyat, lengkap dengan projek industri hiliran dan kilang bagi manfaat penduduk miskin.

"Masalah sampah, tanah yang masih luas terbiar dan lain-lain kemudahan tidak dapat dibangunkan jika rakyat masih belum insaf terhadap keperitan dan kesukaran yang terpaksa mereka hadapi sepanjang 23 Pas mentadbir Kelantan," kata beliau.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Source utusan malaysia.