Close

Poll

Adakah Perlancaran GST 70% Rakyat Malaysia Bakal Menderita?:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

‘Bukan soal jimat’

Kelana Jaya: Chef de Mission negara ke Sukan SEA Datuk Seri Norza Zakaria menganggap penggunaan bas sebagai pengangkutan atlet ke Singapura bukan langkah penjimatan hingga mengabaikan soal keselesaan dan keselamatan atlet.

Segmen import kutip GST RM2.58b

Kuala Lumpur : Kementerian Kewangan Malaysia (MoF) melihat Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menunjukkan prestasi positif dalam merangsang perolehan negara apabila Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) berjaya mencatatkan kutipan GST bagi segmen import berjumlah RM2.58 bilion dalam tempoh dua bulan pertama pelaksanaannya.

Lebih mantap, efisien

Kuala Lumpur: Pelanggan U Mobile Sdn Bhd (U Mobile), bakal memperoleh perkhidmatan lebih mantap selepas syarikat terbabit bekerjasama dengan Telekom Malaysia Berhad (TM) bagi menyediakan sambungan ‘backhaul’ menerusi TM Next-Gen Backhaul (NGBH).

CIMB-Principal lancar dana baru

Kuala Lumpur: CIMB-Principal Asset Management (CIMB-Principal) menyasarkan jualan bernilai RM300 juta daripada dana baru yang dilancarkannya iaitu Global Dividend Maximiser Fund menjelang akhir tahun ini.

Kekal peneraju

Subang Jaya: Century Motolite Battery Sdn Bhd (Century), pengeluar bateri kenderaan jenama Century menyasarkan peningkatan jualan sebanyak 12 peratus tahun ini dan yakin mampu dicapai berdasarkan jangkaan peningkatan bilangan kenderaan oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA) iaitu sebanyak dua peratus atau 680,000 daripada 666,465 pada 2013.

Cemas wad terbakar

Klang: Pesakit dan pekerja hospital di wad tingkat tujuh Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini, cemas seketika apabila berlaku kebakaran di wad berkenaan petang tadi.

Diacu pedang samurai

Kota Bharu: Seorang penuntut institusi pengajian tinggi menempuh detik mencemaskan apabila diacu pedang samurai dan diikat kaki serta tangan oleh lima penjenayah yang menceroboh banglo keluarganya di Taman Permai, Demit, Kubang Kerian, di sini, pagi tadi.

MPHTJ roboh kilang haram

Jasin: Kilang pembakaran tayar terpakai yang beroperasi secara haram di Jalan Gading, Kesang Pajak, di sini, dirobohkan Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) kira-kira jam 11 tengah hari tadi.

Gani dan Musa Hasan berpakat singkir saya

Seorang pegawai kanan polis bersara hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hasan berpakat menyingkirkannya daripada pasukan polis dengan merangka pertuduhan jenayah ke atasnya.

 

Budak dilarikan bapa

Kuala Terengganu: Polis menafikan penyebaran berita kanak-kanak lelaki yang dilaporkan diculik untuk dijadikan tebusan sebaliknya mangsa dilarikan bapanya dalam kejadian di Jalan Bukit Khor,Marang, semalam.