Close

Poll

Setahun pelaksanaan GST, pemahaman masyarakat terhadap pelaksanaannya masih kabur.:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Rampas haiwan liar Bernilai lebih RM50,000 dalam pasaran

HULU TERENGGANU 19 April - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu me­rampas hidupan liar yang dilindu­ngi dianggarkan bernilai lebih RM50,000 dalam dua serbuan di daerah Besut, Jumaat lalu.

Pengarahnya, Rahmah Ilias memberitahu pemberita di sini hari ini, haiwan dalam milikan mereka termasuklah burung murai batu, helang bahu hitam, murai belanda, landak raya, memerang, ular sawa burma dan musang.

“Dalam serbuan pertama di rumah yang dihuni empat pekerja kilang papan warga Indonesia di Kampung Jabi, lapan ekor burung murai batu, dua ekor ayam hutan dan masing-masing seekor burung murai belanda, burung helang bahu hitam dan burung kunyit kacat ditemukan.

Harga rumah di Kuala Lumpur terus meningkat

KUALA LUMPUR 20 April – Harga rumah di Kuala Lumpur terus meningkat, mencatat pertumbuhan 5.1 peratus tahun ke tahun, walaupun kedudukan pasaran hartanah lemah, kata Knight Frank dalam Laporan Indeks Kediaman Global, bagi tempoh suku keempat 2016.

Pengarah Urusan Knight Frank Malaysia, Sarkunan Subramaniam berkata, harga hartanah kediaman di kawasan utama dan terkenal di kawasan bandar raya dijangka terus mengukuh dengan peningkatan modal yang sederhana.

“Pembangunan berasaskan transit di sepanjang laluan LRT dan MRT dijangkakan terus me­ningkat ekoran perhubungan yang bertambah baik,” katanya menerusi laporan yang dilancarkan di sini hari ini.

SPRM bimbang ramai belia terbabit rasuah

ARAU 19 April - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bimbang apabila 54 peratus daripada 1,267 orang yang ditahan kerana dipercayai terbabit jenayah rasuah dari tahun 2014 hingga 2016 merupakan golongan belia berusia 40 tahun ke bawah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Shamsun Baharin Mohd. Jamil berkata, statistik itu menuntut fenomena tersebut perlu diberikan perhatian serius kera­na belia adalah tonggak negara.

Lelaki derita bengkak hati

MUAR 20 April - “Saya mahu kembali pulih dan meneruskan kerja sebagai anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) seperti biasa selepas dua tahun tidak dapat menyarung uniform akibat terlantar sakit dan lebih-lebih lagi apabila rakan-rakan sekerja juga mengharapkan saya bertugas bersama-sama mereka semula.”

Demikian semangat yang ditunjukkan Rosli Ismail, 51, berikutan dia kini tidak mampu melaksanakan tugasnya akibat menderita penyakit bengkak hati sejak 2015.

Bapa kepada enam anak itu tidak berupaya untuk bekerja sebagai anggota Rela sepenuh masa lagi memandangkan perutnya semakin hari semakin membesar akibat penyakit tersebut.

 

Abd. Latif letak jawatan Exco Johor

JOHOR BAHRU 20 April – Datuk Abd. Latif Bandi yang bercuti sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri sejak lebih sebulan lalu, mengumumkan peletakan jawatan itu berkuat kuasa hari ini.

Menurut Abd. La­tif, 51, peletakan ja­watan tersebut dibuat susulan pendakwa­an terhadapnya di Mahkamah Sesyen di sini semalam.

"Susulan pendakwaan semalam, saya mengambil tanggungjawab meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Ne­geri Johor.

Penjawat awam bankrap meningkat

UALA LUMPUR 20 April - Sebanyak 3,276 penjawat awam diisytiharkan bankrap dalam tempoh empat tahun sejak 2013, gara-gara ketidakmampuan me­reka untuk menjelaskan hutang yang dibuat.

Malah, Jabatan Akauntan Negara merekodkan sebanyak 61,726 daripada 1.59 juta penjawat awam menerima pendapatan bersih kurang 40 peratus daripada emolumen bulanan mereka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, bilangan penjawat awam yang diisytiharkan bankrap pada tahun lalu mening­kat 13 peratus iaitu 1,093 orang berbanding 960 orang pada tahun sebelumnya, 606 orang (2014) dan 617 orang (2013).

Aspek keselamatan di tempat kerja perlu diutamakan

MELAKA 20 April - Majikan bertanggungjawab untuk menyediakan tempat kerja yang selamat dan sihat kepada kesemua pekerja mereka bagi mengelakkan sebarang kejadian kemalangan.

Sehubungan itu, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem menyarankan semua majikan untuk menyediakan peruntukan khas dari segi sumber manusia dan kewangan untuk membangunkan serta menguruskan sistem pengurusan keselamatan pekerja di tempat masing-masing.

683 belia Perlis memohon IPT sempena Jelajah Pendidikan Bumiputera

KANGAR 20 April - Seramai 683 belia di negeri ini telah memanfaatkan untuk memohon memasuki institusi pengajian tinggi (IPT) sempena Jelajah Pendidikan Bumiputera 2017 selama sehari yang diadakan di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) di sini, hari ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Azlan Man berkata, kesemua mereka yang berkelayakan akan dibantu menerusi bank-bank disediakan penganjur program atau bantuan kewangan daripada kerajaan negeri dan Baitulmal, khususnya ketika di awal pengajian.

Beliau turut mengucapkan penghargaan kepada Pengerusi Jawatankuasa Induk program berkenaan, Tan Sri Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar kerana turut melibatkan penduduk negeri ini.

Acer Malaysia lancar empat peralatan Chrome baharu

KUALA LUMPUR 20 April - Acer Malaysia hari ini melancarkan empat peralatan Chrome terbaharu buatannya dengan matlamat mengukuhkan lagi penguasaan mereka dalam segmen pasaran peralatan ini.

Peralatan Chrome yang dilancarkan ini terdiri daripada tiga buah model Chromebook iaitu Chromebook R11, Chromebook 14 dan Chromebook 11 N7; dan sebuah Chromebox CXV2, yang sesuai digunakan bagi tujuan pendidikan dan juga perusahaan.

Menurut Pengurus Besar, Bahagian Produk, Jualan dan Pemasaran Acer Malaysia, Chan Weng Hong, pengenalan empat peralatan yang dipertingkatkan dengan ciri terbaharu itu mampu mengukuhkan lagi pegangan Acer yang kini menguasai 28 peratus pasaran dunia.

 

Anwar dibawa beri keterangan kepada Pasukan Petugas Khas kerugian BNM

PUTRAJAYA 20 April - Bekas Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dipanggil untuk memberi keterangan kepada Pasukan Petugas Khas siasatan kerugian Bank Negara Malaysia (BNM) dalam aktiviti spekulasi mata wang asing pada tahun 1990-an.

Anwar yang masih menjalani hukuman penjara kerana kesalahan meliwat dibawa ke Kementerian Kewangan di sini pada pukul 2.30 petang  untuk memberi keterangan berkenaan dan beredar pada pukul 4.45 petang.

Penasihat PKR itu dikenakan kawalan ketat daripada Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Penjara dengan media tidak mendapat akses terhadapnya.