Close

Poll

Adakah anda akan mengibarkan bendera jalur gemilang sempena bulan kemerdekaan?:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Suara Kita antologi sajak paling tebal

DARI kiri Ibrahim, Kamaruddin dan Ahmad Shabery pada pelancaran buku antologi Suara Kita, semalam.


 

Putrajaya: Suara Kita: Antologi Seribu Sajak Merdeka boleh dianggap koleksi antologi sajak paling tebal pernah dihasilkan di negara ini dengan 1,424 halaman yang memuatkan lebih seribu karya sajak oleh 519 rakyat Malaysia.

Lebih menarik, buku berkenaan turut memuatkan sajak hasil garapan pelbagai peringkat masyarakat tidak mengira kedudukan, agama, bangsa dan kaum dari pemandu teksi dan suri rumah sehinggalah kepada sasterawan, pemimpin utama dan negarawan ulung negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan negarawan yang juga mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed antara kenamaan yang menyumbang sajak masing-masing untuk dimuatkan dalam buku berkenaan.

 

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, lebih seribu sajak dimuatkan dalam buku berkenaan mula dikumpulkan sejak Mac 2007 hasil usaha Persatuan Karyawan Perak dan Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen).

Beliau berkata, JaPen mengambil inisiatif untuk menerbitkan antologi ini sempena sambutan ulang tahun kemerdekaan negara ke-56 dan perayaan Hari Malaysia dengan tema Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku.

“Antologi ini mengandungi 10 segmen penyumbang iaitu tokoh negara, agamawan, ahli politik, anak merdeka, sasterawan/penulis/wartawan, penyair dari seberang, mahasiswa/ pelajar, pegawai kerajaan/pesara/swasta, saudagar/ahli korporat, petani dan suri rumah,” katanya ketika berucap merasmikan pelancaran buku antologi berkenaan di sini semalam.

Hadir sama, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Sri Kamaruddin Siaraf dan Ketua Pengarah JaPen, Datuk Ibrahim Abdul Rahman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source mymetro