Close

Poll

Adakah Anda Setuju Bahawa Pesawat MH370 Telah Terhempas di Lautan Hindi?:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Tingkatkan tenaga kerja mahir industri perkayuan

KUALA LUMPUR 4 Jun - Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu melihat bilangan pekerja mahir dalam industri perkayuan dipertingkatkan selaras dengan hasrat menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sehingga kini, dianggarkan sebanyak 300,000 pekerja berkhidmat dalam sektor perkayuan, namun bilangan tenaga kerja mahir masih kurang.

"Menyedari hakikat tersebut, Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan Kementerian Pelajaran (Pendidikan) melalui Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional bekerjasama dalam menghasilkan tenaga kerja mahir berdaya saing serta mempunyai kelayakan dan kemahiran yang diiktiraf oleh industri.

"Saya yakin dengan usaha sebegini, ia akan mengubah landskap pekerjaan dengan mempertingkatkan bilangan tenaga pekerja mahir daripada 28 peratus kepada 35 peratus di peringkat nasional," katanya ketika berucap merasmikan majlis Makan Malam Sambutan 40 Tahun MTIB di sini malam ini.

Yang turut hadir Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Douglas Uggah Embas; Timbalannya, Datuk Noriah Kasnon; Pengerusi MTIB, Datuk Madius Tangau dan Ketua Pengarah MTIB, Dr. Jalaluddin Harun.

Pada majlis sama, Timbalan Perdana Menteri turut melancarkan buku bertajuk Shaping the Timber Industry of Malaysia terbitan MTIB.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut menggalakkan usahawan kecil dan sederhana khususnya bumiputera meningkatkan penyertaan mereka dalam industri perkayuan negara.

Menurut beliau, mereka boleh memanfaatkan kemudahan atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kementerian, agensi atau organisasi seperti Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Perbadanan SME Malaysia (SMECorp), Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju), institusi perbankan dan MTIB.

"Saya difahamkan terdapat satu teras di dalam Dasar Perindustrian Kayu Negara yang menyasarkan prestasi eksport usahawan bumiputera mencapai RM10 bilion menjelang 2020," ujarnya.

Tambah Muhyiddin, matlamat itu boleh dicapai sekiranya strategi dan program pembangunan eksport usahawan bumiputera dilaksanakan secara sistematik dengan komitmen tinggi daripada para pengusaha.

Beliau turut berharap, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta MTIB serta agensi-agensi berkaitan dengan kerjasama pihak industri, melaksanakan inisiatif-inisiatif bagi mengembangkan pasaran kayu-kayan ke negara-negara yang berpotensi.

"Penjenamaan dan reka bentuk produk harus diberi perhatian oleh kerajaan kerana dengan cara ini Malaysia mampu dikenali oleh negara-negara luar melalui kualiti produk kayu ditawarkan," jelasnya.

Kata Muhyiddin, pengeluaran produk perkayuan bernilai tambah tinggi berupaya melonjakkan pendapatan dengan penekanan terhadap konsep pengeluaran reka bentuk asal (ODM) dan pengeluaran jenama asal (OBM).


Sumber:Utusan Malaysia