Close

Poll

Adakah Anda Setuju Bahawa Pesawat MH370 Telah Terhempas di Lautan Hindi?:
MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
 

Pemilihan Umno: Wan Mahyuddin timbang jawatan

KUALA TERENGGANU – Pengerusi Penyelaras Dun Wakaf Mempelam, Wan Mahyuddin Wan Ngah bersedia mempertimbang untuk menawarkan diri bertanding Naib Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu pada pemilihan parti, Oktober depan.

Bagaimanapun, beliau mahu melihat beberapa perkara terlebih dahulu terutama dari segi pencalonan sebelum membuat keputusan muktamad untuk bertanding.

“Sebagai orang lama, saya mahu tengok kegemilangan di bahagian Kuala Terengganu. Kita duduk di kawasan bandar tetapi kalah. Jadi, kita perlu mencari orang yang ikhlas untuk bantu.

“Saya hendak tengok pencalonan terlebih dahulu, di samping mesyuarat agung cawangan yang akan selesai 15 September ini. Kita ada masa sehingga 21 Oktober,” katanya.

Difahamkan, jawatan Naib Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu bakal menyaksikan persaingan sengit apabila beberapa pihak dikhabarkan berminat bertanding jawatan itu, termasuk Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, Badrol Hisham Zaki yang sudah pun mengesahkan untuk menyertai pertandingan merebut jawatan tersebut.

Jawatan berkenaan juga dilihat menjadi tarikan berikutan kekosongan selepas penyandangnya, Datuk Wan Hisham Wan Salleh mengesahkan untuk bertanding jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu.

Mengulas mengenai beberapa pihak yang sudah pun mengesahkan bertanding pelbagai jawatan khusus di bahagian Kuala Terengganu, Wan Mahyuddin mengharapkan semua pihak terlibat mempunyai semangat mengukuhkan kedudukan parti menjelang PRU14.

“Mana-mana pihak yang mahu bertanding itu adalah atas keinginan masing-masing asalkan ada matlamat membantu parti. Kalau ikhlas bantu parti tiada masalah,” katanya.

Sementara itu, mengulas berhubung kaedah baru dalam pemilihan parti kali ini, beliau optimis terhadap pindaan perlembagaan parti itu dan melihat ia lebih terbuka serta memberi peluang kepada mana-mana pihak menyumbang tenaga, kepakaran dan idea dalam parti.

Beliau menjelaskan, pemilihan kali ini lebih baik kerana ahli Umno mempunyai hak untuk bertanding di samping memberi peluang kepada ahli parti di peringkat cawangan untuk memilih.

“Kalau dahulu cawangan serba salah untuk memilih mana-mana pemimpin tetapi dengan pemilihan lebih terbuka mereka dapat memilih secara terbuka mana-mana pemimpin yang dirasakan sesuai membarisi kepimpinan parti,” katanya.

Sumber:Sinar harian